چهارشنبه , 26 دی 1403 2025 - 01 - 14 ساعت :
 
» اخبار » حداکثر عمر بیمار مرگ مغزی
اخبار - پزشکی - سلامت

حداکثر عمر بیمار مرگ مغزی

دی ۱, ۱۴۰۳ 10

به گزارش مجله نو به نقل از سایت زندگی برتر: به طور کلی مرگ مغزی با نام انگلیسی Brain Death زمانی ایجاد می‌شود که فرد بیمار به منظور ادامه حیات باید از دستگاه‌های حمایتی استفاده نموده و به زندگی مصنوعی کوتاه مدت ادامه دهد. در این حالت مغز فرد بیمار قادر به انجام هیچ نوع عملکرد مغزی نبوده و هوشیاری خود را به طور کامل از دست می‌دهد، در نتیجه نمی‌توانند بدون دستگاه‌های حمایتی تنفس کند.

به طور کلی مغز از دو قسمت قشر مغز و ساقه مغز تشکیل شده است. در اثر بروز صدمات ممکن است قسمت‌های گفته شده از مغز دچار آسیب‌دیدگی شوند و شرایط مختلفی را به وجود آورد که این شرایط عبارت است از:

۱.اختلال در خون‌رسانی قشر مغز، که در این حالت فرد کلیه علائم حسی و حرکتی را از دست داده اما ممکن است سال‌ها به‌صورت طبیعی عمل تنفس را داشته و زنده بمانند.

۲. اختلال خون‌رسانی به قشر مغز با ساقه مغز سالم، که در این حالت فرد کلیه علائم حرکتی و تنفسی به جز حرکت چشم را از دست داده ولی کاملا محیط پیرامون را درک می‌کند اما برای ادامه زندگی به اکسیژن مصنوعی نیاز دارد.

۳. مغز بیمار به طور کلی دچار آسیب شده و بیمار به مرگ مغزی دچار شود که حادترین حالت عارضه مغزی است.به طور کلی مرگ مغزی در بیشتر مواقع در اثر صدمات محرک‌های خارجی ایجاد شده و بیمار پس از مرگ مغزی هیچ حسی نخواهد داشت. که در این صورت به دلیل غیر قابل کنترل بودن فشار ایجاد شده در درون جمجمه فرد هیچ خونی به مغز بیمار نرسیده و مغز می میرد.

در بسیاری از موارد، نیز فشار درون جمجمه مغز به حدی افزایش یافته که قسمت ساقه مغز فشرده شده و بیمار دچار فتق مغزی می‌شود، که این عارضه در نهایت منجر به مرگ مغزی ناگهانی در بیمار می‌شود.

طول عمر بعد از سکته مغزی چقدر است؟

به طور کلی در صورت بروز مرگ مغزی در فرد سطح هوشیاری فرد متوقف شده و فرد قادر به پاسخ‌دهی نسبت به محرک‌های بیرونی نبوده و حتی چشم‌های فرد هم به سیگنال‌ معاینه پزشک پاسخ نمی‌دهد که تمامی این مسائل نشان‌دهنده آسیب جدی مغز است که تحت عنوان مرگ مغزی شناخته می‌شود.

در این حالت عملکرد دستگاه‌های داخلی بدن فرد از کار افتاده و فرد بیمار برای زنده‌ ماندن نیازمند دستگاه‌ه تنفسی و دستگاه حمایت کننده قلب برای زنده ماندن است. لذا در بهترین حالت مراقبت کادر درمان با استفاده از دستگاه‌های پیشرفته و پرستاری در منزل از فرد می‌توان بیمار را به مدت یک هفته تا ۳۰ روز نگهداری نمود و در صورت نبودن تجهیزات پیشرفته قلب فرد یک ساعت پس از مرگ مغزی به طور کامل از کار خواهد افتاد. بنابراین با توجه به مطالب گفته شده متاسفانه طول عمر بیمار مرگ مغزی کوتاه است.

مرگ مغزی چند روز زنده می‌ماند؟

متأسفانه در صورت بروز مرگ مغزی فرد بیماری امکان بازگشت به زندگی طبیعی نداشته و مغز بیمار در این حالت عملکرد طبیعی خود را به طور کامل از دست داده که این مسئله باعث می‌شود به مرور زمان نمای اعضای بدن او از کار افتاده و در نهایت این مسئله منجر به مرگ فرد بیمار شود.

بیماران مرگ مغزی به طور معمول بین یک هفته تا یک ماه زنده خواهند ماند. اما به طور کلی پس از گذشت ۳۰ روز قلب فرد بیمار قادر به عملکرد طبیعی نبوده و به‌طور کامل از کار می‌افتد. در واقع در خوشبینانه‌ترین حالت عمر بیمار مرگ مغزی حداکثر یک ماه تخمین زده می‌شود. با توجه آنچه در متن بالا توضیح داده شد شرایط اینگونه بیماران به نحوی است که چیزی تحت عنوان نجات یافتگان از مرگ مغزی وجود ندارد.

تنها کاری که خانواده بیماران با بیماران مرگ مغزی قادر به انجام آن خواهد بود، اهدای اعضای آنها قبل از دست رفتن کامل بدن بیمار به افراد نیازمند و ایجاد زندگی دوباره با اعضای باقی‌مانده از فرد در بیش از چندین نفر است. زیرا هر چه زمان بیشتری را فرد بیمار در حالت زندگی مصنوعی سپری کند اعضای بدن او قابلیت خود را از دست خواهد داد و دیگر به منظور اهدای عضو کارایی نخواهند داشت.

آیا سکته مغزی موجب مرگ می‌شود؟

بر اساس آمار موجود در سازمان بهداشت جهانی سکته مغزی در بین بیماری‌های موجود در جهان دومین عامل اصلی مرگ در جهان است. علاوه بر آن سکته مغزی سومین عامل ناتوانی بیماران در دنیا به شمار می‌رود. در بسیاری از موارد بیماران پس از سکته مغزی زنده نخواهند ماند. در مواردی هم که بیمار دچار این عارضه زنده می‌ماند، به دلیل به وجود آمدن عوارض ایجاد شده از خونریزی مغزی بعد از مدتی موجب مرگ‌ومیر بیمار می‌شود. به طور کلی طول عمر بیماران سکته مغزی زمان مشخصی نداشته و در اثر فاکتور‌های مختلف متغیر است.

مرگ مغزی چند روز زنده می_ماند؟ – تصویر 2

به طور کلی افراد مبتلا به اختلالات خونریزی یا سکته مغزی بسته به نوع عارضه دچار آسیب به مغزی یا مرگ فرد می‌شود. به طور کلی بسته به علت بروز خونریزی مغزی، محل دقیق خونریزی مغزی، میزان خونریزی، فاصله زمانی میان شروع خونریزی و درمان به موقع، سن فرد، سلامت عمومی بدن فرد بیمار، عوارض خونریزی احتمال مرگ یا زنده بود در فرد متفاوت است.

در حالت کلی می‌توان گفت که با ایجاد آگاهی در افراد به منظور رفع موارد خطر آفرین در ایجاد سکته مغزی و یا مراقبت‌های صحیح اطرافیان و خانواده بیمار پس از بروز سکته مغزی تا حدود زیادی می‌‌شود از بروز آسیب‌های شدید ناشی از بی‌دقتی و آگاه نبودن آن‌ها در مراقبت از فرد بیمار جلوگیری نموده و میزان مرگ‌ومیر افراد را به طور چشمگیری کاهش داد.

عوامل موثر در طول عمر بیماران سکته مغزی

به طور کلی نوع خدمات درمانی که بعد از سکته مغزی بیماران به ویژه سالمندان دریافت می‌کنند، کیفیت مراقبت پرستار برای بیمار، میزان خدمات پزشکی، به‌کارگیری شیوه‌های جدید درمانی برای بیمار، استفاده از متدهای پیشرفته و نوع خدمات توان‌بخشی می‌تواند بر روی طول عمر بیماران سکته مغزی تاثیر گذار باشد.

در مطالعات انجام شده مشخص شد بیماران سالمندی که از توان‌بخشی تخصصی نظیر: فیزیوتراپی،گفتار درمانی‌ و توانبخشی در کنار درمان‌ دارویی موثر با دز مناسب باعث افزایش طول عمر و ارتقای کیفیت زندگی فرد بیمار خواهد شد.

نکته مهم: به منظور بهبودی حال بیمار مبتلا به سکته مغزی و احتمال زنده ماندن او، درمان‌های مناسب و به موقع در مدت زمان لازم در بهبودی حال بیمار بسیار موثر است.

آیا سکته مغزی موجب مرگ می_شود؟ – تصویر 4

آیا خونریزی مغزی باعث مرگ می‌شود؟

به طور کلی زمانی که در اثر بروز حوادث ناگهانی و ناخوشایند خونریزی در قسمت مغز اتفاق بیفتد به آن خونریزی مغزی گفته می‌شود. در واقع هر نوع خونریزی یا نشت خون در قسمت مغز باعث ایجاد فشار بسیار زیاد در مغز و به دنبال آن صدمه به بافت‌های اصلی مغز آن خواهد شد. در اثر تشدید ایجاد فشردگی در مغز، خون حاوی اکسیژن به منظور تغذیه و اکسیژن‌رسانی به مغز انتقال نمی‌یابد و در این حالت با ایجاد تورم مغز بیمار مشکلات حادتری برای او به وجود می‌آید. به‌طور کلی این فشار ایجاد شده در مغز بیمار مانع رسیدن اکسیژن به آن شده در نتیجه در صورت ادامه یافتن این حالت احتمال مرگ شخص بیمار زیاد است. لذا پاسخ به این سوال که بیماران سکته مغزی چقدر زندگی می‌کنند؟ کمی دشوار است و همه چیز به نوع آسیب وارده بر مغز و اقدامات قبل و بعد از بروز این عارضه بستگی دارد.

بر این اساس با توجه به نکات گفته شده طبق جمله معروف پیشگیری بهتر از درمان است افراد می‌توانند با اطلاع از دلایل بروز خونریزی مغزی به طور کلی از ایجاد خونریزی مغزی و عوارض بروز آن به طور جدی جلوگیری نمایند. لذا دلایل ایجاد خونریزی مغزی در افراد به ویژه سالمندان متفاوت بوده و شایع‌ترین دلایل آن عبارت‌اند از:

۱. ضربه مغزی از جمله شایع‌ترین دلایل ایجاد  خونریزی مغزی در سنین زیر ۵۰ سال است .

۲. بروز آنوریسم مغزی یا ایجاد ضعف در قسمت دیواره مغز همراه با تورم عروق مغز که در نهایت موجب پارگی عروق و خونریزی مغزی شود.

۳. برخورداری از فشار خون بالا که به مدت طولانی تحت درمان و کنترل نباشد. که در این صورت منجر به ایجاد پارگی در دیواره عروق مغزی و خونریزی مغزی خواهد شد.

۴. کم‌خونی داسی‌شکل که به دلیل مشکلات سطح پلاکت‌ها منجر به مشکلات انعقادی و ایجاد خونریزی مغزی در فرد شود.

۵. بروز آنژیوپاتی آمیلوئید مغزی به دلیل افزایش سن و فشار خون بالا در فرد باعث  خونریزی در مغز شود.

۶. بروز تومور مغزی در فرد که باعث افزایش فشار بر روی عروق مغزی و پارگی آن‌ها شده که به دنبال آن منجر به خونریزی مغزی شود.

۷. بی توجهی فرد در مصرف مواد مخدر، الکل، سیگار که منجر به آسیب مغزی و در نهایت باعث خونریزی مغزی در فرد می‌شود.

عوامل موثر در طول عمر بیماران سکته مغزی – تصویر 3

بنابراین طبق نکات گفته شده در مطالب بالا با هوشیاری از موارد ایجاد خونریزی مغزی تا حدود زیادی می‌توان از بروز آن جلوگیری نموده یا با مراقبت‌های درست از بیماران مبتلا شده به خونریزی مغزی عمر بیماران سکته مغزی را افزایش داد.

جمع بندی

طبق مطالب ذکر شده در متن بالا مرگ مغزی به دلیل ایجاد آسیب شدید در بخشی یا تمام قسمت‌های مغز به وجود می‌آید که در اثر عوامل مختلفی نظیر ضربات وارد بر مغز، افزایش سن فرد، تومور‌های بدخیم، ضربات حاصله از تصادفات و فشار خون بالا در افراد ممکن است ایجاد شود. در این حالت به دلیل مرگ سلول‌های مغز کلیه علائم حیاتی بیمار و عملکرد دستگاه تنفسی و قلب بیمار از بین رفته و فرد فقط در صورت وجود دستگاه‌های کمکی یک هفته تا سی روز بدون هوشیاری زنده خواهد ماند، همچنین در ادامه مطلب به بررسی خونریزی مغزی در اثر سکته مغزی پرداختیم و خاطر نشان شدیم که سکته مغزی به دلیل پارگی عروق مغزی به وجود آمده که باعث تجمع خون در بافت‌های اطراف مغز می‌شود و در نهایت منجر به مرگ سلول های مغز و حتی در برخی موارد ایجاد مرگ مغزی در فرد خواهد شد. لذا در پایان متن با ارائه راهکارهای مناسب تلاش نمودیم تا از بروز این عارضه‌های جانگداز پیشگیری به عمل آوریم.

سوالات متداول

۱.مرگ مغزی به چه حالتی گفته می‌شود؟

مرگ مغزی به حالتی گفته می‌شود که مغز عملکرد اصلی و فعالیت طبیعی مغز به طور کامل از دست می‌دهد. در این حالت کلیه علائم حرکتی فرد بیمار از کار افتاده و عمل تنفس و ضربان قلب او فقط به کمک دستگاه‌های مخصوص تا مدت زمان محدودی انجام می‌شود.

۲. آیا در صورت بروز مرگ مغزی امکان برگشت به حالت اولیه در فرد بیمار وجود دارد؟

متاسفانه پاسخ این سوال منفی بوده و پس از مرگ مغزی هیچ گونه راه بازگشتی وجود ندارد. و در این شرایط قلب بیمار پس از گذشت مدت زمان یک ماه از بروز عارضه مرگ مغزی از کار خواهد افتاد.

۳.مرگ مغزی چگونه در فرد بروز می‌دهد؟

به طور کلی مرگ مغزی در اثر دلایل مختلفی ایجاد می‌شود، که علت اصلی می‌تواند در اثر عدم خون‌رسانی یا اکسیژن‌رسانی به ناحیه مغز ایجاد شود.

۴.سطح هوشیاری سه در هنگام بروز مرگ مغزی به چه معنا است؟

سطح هوشیاری ۳ در مرگ مغزی به حالتی گفته می‌شود که فرد بیمار دچار مرگ مغزی قادر به شنیدن صداها و انجام حرکات بیرونی نسبت به محرک‌ها نباشد.

 

به این نوشته امتیاز بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • ×