سبد معیشتی مردم خالیتر شد/ مرگ ۱۲۰ هزار ایرانی به دلیل سوءتغذیه
به گزارش مجله خبری نو به نقل از ایسنا، احمد اسماعیلزاده، مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، در همایش روز جهانی غذا که در انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور برگزار شد، اعلام کرد: سالانه حدود ۴۰۰ تا ۴۲۰ هزار نفر در کشور فوت میکنند که ۳۵ درصد این مرگها مربوط به مسائل تغذیهای است. به این ترتیب، حدود ۱۲۰ هزار نفر در سال به دلیل مشکلات تغذیهای جان خود را از دست میدهند.
وی افزود: بررسی آمار مرگومیر ناشی از مسائل تغذیهای نشان میدهد که برخی از افراد به اندازه کافی غلات، فیبر و امگا۳ مصرف نمیکنند. اگر کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی در زمینه تغذیه به وزارت بهداشت کمک کند، میتوان مرگهای مرتبط با تغذیه را تا حدی کنترل کرد.
اسماعیلزاده با اشاره به اینکه ۱۵۰ میلیون کودک زیر ۵ سال در جهان دچار کوتاهقدی هستند، تصریح کرد: میانگین کوتاهقدی در ایران حدود ۵ درصد است، اما این میزان در همه استانها یکسان نیست.
وی درباره وضعیت سوءتغذیه در جهان گفت: متاسفانه، ۶۷۳ میلیون نفر در دنیا به انواع سوءتغذیه مبتلا هستند و مواد مغذی کافی دریافت نمیکنند. میزان لاغری کودکان زیر ۵ سال حدود ۶ درصد است و در برخی استانها وضعیت مناسبی ندارد.
اسماعیلزاده با بیان اینکه ۸ درصد جمعیت جهان گرسنه هستند، توضیح داد: ۸۸۱ میلیون نفر در جهان چاق هستند. تلاشهای زیادی در زمینه تغذیه در آسیا انجام شده و آمار سوءتغذیه طی سالهای ۲۰۲۲ تا ۲۰۲۴ حدود یک تا دو درصد کاهش یافته است.
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با اشاره به دشواری کاهش آمار سوءتغذیه در ایران، اظهار کرد: این مسئله به دلیل مشکلات تغذیهای و افزایش قیمت مواد غذایی، کار دشواری است.
وی درباره جزئیات مرگهای مرتبط با مسائل تغذیهای گفت: مرگومیر ناشی از فشارخون بالا ۹۴ هزار مورد و ناشی از قند خون بالا ۴۷ هزار مورد است. اگرچه این موارد به طور مستقیم ناشی از تغذیه نیستند، اما با آن ارتباط دارند. مرگومیر ناشی از اضافهوزن نیز به طور مستقیم با تغذیه مرتبط است.
به گفته وی، ۱۰ هزار نفر به دلیل کمبود اسیدهای چرب امگا۳ جان خود را از دست میدهند که نشاندهنده عدم ترویج فرهنگ مصرف ماهی در کشور است. همچنین ۱۰ هزار مرگ به دلیل مصرف ناکافی میوه و سبزیجات رخ میدهد که نشاندهنده اهمیت توجه به عوامل تغذیهای در مرگومیر است. اسماعیلزاده افزود: آمار چاقی در کودکان زیر ۵ سال نگرانکننده نیست، اما باید مراقب افزایش آن باشیم.
وی با تاکید بر اهمیت مصرف غلات و نان کامل، گفت: حدود ۲۵ هزار نفر به دلیل مصرف ناکافی غلات و نان کامل فوت میکنند.
اسماعیلزاده گفت: ما آمار و ارقام مربوط به شاخصهای تغذیهای کشور را جمعآوری میکنیم. مجدداً تاکید میکنم که میزان کوتاهقدی در کشور حدود ۵ درصد است که در مقایسه با کشورهای منطقه وضعیت بهتری داریم.
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت توضیح داد: امروزه از هر ۵ کودک و نوجوان، یک نفر دچار اضافه وزن و چاقی است. همچنین ۳۰ درصد مادران باردار دچار وزنگیری نامطلوب در دوران بارداری هستند.
وی با اشاره به اینکه مصرف لبنیات در کشور کمتر از نصف مقدار توصیه شده است، تصریح کرد: دلیل این امر، قیمت بالای محصولات لبنی است. وزارت صمت و سایر دستگاهها باید برای حل این مشکل وارد عمل شوند تا مصرف لبنیات افزایش یابد.
اسماعیلزاده درباره میزان مصرف گوشت در کشور گفت: بر اساس سبد غذایی، باید ۹۰ گرم گوشت مصرف شود، اما میزان مصرف گوشت در کشور کمتر از ۵۰ گرم است. بررسیها نشان میدهد که تنها نیمی از جمعیت کشور، چهار گروه اصلی غذایی را به میزان کافی دریافت میکنند.
او با بیان اینکه کمبود ویتامین D از چالشهای نظام سلامت است، اظهار کرد: میزان کمبود این ویتامین حدود ۵۰ تا ۷۰ درصد است. مکملهای زیادی از طریق سیستم بهداشتی و درمانی توزیع میشود، اما همچنان وضعیت مصرف ویتامین D در کشور مطلوب نیست و باید اصلاح شود. متاسفانه، قیمت مکملها افزایش یافته و گران هستند. اعتبار موجود محدود است و امیدواریم با همکاری دستگاهها بتوانیم مکملها را به میزان کافی در استانهای محروم توزیع کنیم.
وی درباره بازنگری سبد غذایی مطلوب در کشور گفت: این نقشه میتواند راهکاری برای واردات، صادرات و تولید مواد غذایی در کشور باشد.
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت درباره وضعیت کوتاهقدی در استانهای محروم کشور گفت: متاسفانه، وضعیت کوتاهقدی در استانهای محروم نامناسب است و باید برای بهبود آن تلاش کنیم. همچنین آمار اضافه وزن در استانهایی مانند گیلان، اردبیل و مازندران در حال افزایش است و شیوع لاغری سالمندان در استانهای محروم بیشتر است.
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت درباره بازنگری برنامه غنیسازی آرد با آهن و اسیدفولیک گفت: دو کمیته در این زمینه تشکیل شده و نتایج بررسیهای آنها طی یک تا دو ماه آینده اعلام میشود.
وی درباره زمان اجرای برنامه شیر مدارس گفت: شیر تا دو هفته آینده در مدارس توزیع میشود. همچنین، غربالگری تنسنجی برای چهار پایه در مدارس در حال انجام است.
اسماعیلزاده با هشدار درباره وضعیت مصرف ید در کشور توضیح داد: متاسفانه، میزان مصرف ید زنان باردار کاهش یافته است. اگر این روند ادامه یابد، ضریب هوشی کودکان در سالهای آینده کاهش مییابد. یکی از چالشها در این زمینه، تبلیغات غیرعلمی طب سنتی درباره مصرف نمکهای رنگی است.
وی درباره وضعیت بررسی طرح تغذیه عشایر گفت: این برنامه در هفت استان کشور به پایان رسیده و مابقی استانها طی دو ماه آینده تکمیل میشوند.
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت افزود: ۳۲ درصد وزنی کل غذای تولید شده در جهان و بیش از ۳۰ درصد تولیدات غذایی در کشور دور ریخته میشود.
منبع: ایسنا







