تمبر هندی Tamarind| بررسی جامع خواص دارویی و طرز استفاده تمبر هندی
تمبر هندی Tamarind
به گزارش گروه گیاه شناسی مجله اینترنتی نو:
نام علمی Tamarindus indica
تركيبات شيميايي
خواص داروئي
طرز استفاده
مضرات
كليات گياه شناسی
تمبر هندي كه از Tamaria Hindi مشتق شده و به معناي ميوه هندي مي باشد . تمبر هندي درختي است بلند كه منشا آن از هند و آفريقاي شمالي بوده است ولي امروزه در بيشتر مناطق گرمسير دنيا پرورش مي يابد .
برگهاي آن متناوب و مركب شامل 10 تا 20 جفت برگچه فشرده و نزديك بهم است . گلهاي آن به رنگ زرد مايل به قرمز و به شكل خوشه در انتهاي ساقه ظاهر مي شود .
ميوه آن شبيه باقلا به شكل غلاف و نيام و با كمي خميدگي است . اين غلاف به طول 10 سانتيمتر مي باشد كه در آن بين 3 تا 10 دانه قرار درد .
براي تهيه تمبر هندي ها ميوه ها را شكافته و قسمت گوشتدار آنها را با هسته بيرون آورده و خشك مي كنند .
خشك كردن تمبر هندي طرق مختلفي درد و در هر منطقه فرق مي كند . مثلا در جزاير آنتيل قسمت گوشتدار آنرا در ظرف بزرگي كه داراي شربت غليظي در حال جوش است وارد مي كنند تا شربت در منافذ ميوه نفوذ كرده و آنرا حل كند .
تركيبات شيميايي:قسمت گوشتدار ميوه داراي كمي قند و پكتين و همچنين اسيد سيتريك ، اسيد ماليك ، تارتارات و اسيد پتاسيم مي باشد . در پوست درخت تمبر هندي مقدري تانن وجود دارد . سرشاخه هاي جوان و سبز اين درخت داراي مقدر زيادي ويتامين هاي گروه B مي باشد.
خواص داروئی
تمبر هندي از نظر طب قديم ايران سرد و خشك است .
1)خوردن تمب هندي باعث پائين آمدن تب مي شود .
2) به هضم غذا كمك مي كند .
3)تمبر هندي خنك كننده بدن است .
4)براي رفع تشنگي مفيد است .
5)دل بهم خوردگي و تهوع را برطرف مي كند .
6)پوست تمبر هندي قابض و رفع كننده اسهال است .
بیوگرافی خواننده غلامحسین بنان
7)پوست تمبر هندي قابض ور فع كننده اسهال است .
8)بهترين طريقه استفاده از تمبر هندي اين است كه اين ماده را درآب خيس كنيد و سپس آنرا صاف كرده و با نبات بخوريد .
9)دم كرده تمبر هندي نيز اثر ملين درد . براي تهيه دم كرده يك قاشق غذا خوري تمبر هندي را با نيم ليتر آب جوش مخلوط كرده و به مدت يك ساعت بگذاريد بماند سپس اين دم كرده را در طول روز مصرف كنيد .
10)تمبر هندي را بپزيد و ضماد از آن درست كنيد . اين ضماد را روي ورم و قسمتهاي دردناك بدن بگذاريد .
طرز استفاده
به مبحث نسخه پيچي گياهان دارويي براي بيماري مورد نظر مراجعه نماييد
زندگینامه بازیگر حنانه شهشهانی
مضرات
تمبر هندي براي ريه و طحال خوب نيست و در اشخاصي كه ريه و طحال ضعيف دارند ممكن است توليد اشكال كند . اينگونه اشخاص بهتر است كه تمبر هندي را با كتيرا و يا خشخاش بخورند .
خواص تمبر هندی
تمبر هندی (Tamarindus indica) یک درخت گرمسیری است که بومی آفریقا بوده و امروزه در بسیاری از مناطق گرمسیری و نیمهگرمسیری جهان کشت میشود. میوه تمبر هندی به خاطر طعم ترش و شیرین خود در آشپزی و طب سنتی بسیار مورد استفاده قرار میگیرد. در ادامه به ویژگیها، فواید و کاربردهای تمبر هندی میپردازیم:
ویژگیهای تمبر هندی
میوه: میوه تمبر هندی به صورت غلافهای بلند و قهوهای است که در داخل آنها یک خمیر چسبناک و قهوهای رنگ قرار دارد.
درخت: درخت تمبر هندی بزرگ و برگریز است که میتواند تا ارتفاع 20 تا 30 متر رشد کند.
طعم: میوه تمبر هندی طعمی ترش و شیرین دارد که به دلیل وجود اسیدهای طبیعی در آن است.
فواید تمبر هندی
- غنی از مواد مغذی:
تمبر هندی حاوی ویتامینهای C، A، E، K و گروه ویتامینهای B، به ویژه تیامین (B1) و فولات (B9) است.
همچنین منبع خوبی از مواد معدنی مانند پتاسیم، منیزیم، فسفر، و آهن است.
- خاصیت آنتیاکسیدانی و ضدالتهابی:
تمبر هندی دارای آنتیاکسیدانهای قوی است که به کاهش التهابات بدن کمک میکند و از سلولها در برابر آسیبهای اکسیداتیو محافظت میکند.
- سلامت گوارش:
تمبر هندی به دلیل فیبر بالای خود به بهبود هضم غذا و پیشگیری از یبوست کمک میکند.
همچنین میتواند به عنوان یک ملین طبیعی برای تسهیل حرکات روده مفید باشد.
- کنترل قند خون:
برخی تحقیقات نشان دادهاند که تمبر هندی ممکن است به کنترل سطح قند خون و بهبود حساسیت به انسولین کمک کند.
- سلامت قلب:
پتاسیم موجود در تمبر هندی به تنظیم فشار خون کمک میکند و فیبر آن میتواند به کاهش کلسترول کمک کند.
کاربردهای تمبر هندی
- آشپزی:
تمبر هندی در بسیاری از غذاهای آسیایی، آفریقایی و آمریکای لاتین به عنوان چاشنی و طعمدهنده استفاده میشود.
این میوه در تهیه سسها، مرباها، آبنباتها و نوشیدنیها مورد استفاده قرار میگیرد.
همچنین به عنوان یک ماده اساسی در تهیه سس تمر هندی که در غذاهای هندی و تایلندی محبوب است، به کار میرود.
- طب سنتی:
در طب سنتی، تمبر هندی به عنوان درمانی برای مشکلات گوارشی، تب، یبوست و مشکلات صفراوی استفاده میشود.
همچنین به عنوان یک ماده خنککننده طبیعی در درمان گرمازدگی کاربرد دارد.
زندگینامه مرحوم خسرو شكیبایی + تصاویر
- مکملها و محصولات دارویی:
عصاره تمبر هندی به دلیل خواص آنتیاکسیدانی و ضدالتهابیاش در مکملهای غذایی و محصولات دارویی استفاده میشود.
نکات مصرف
مصرف معتدل: اگرچه تمبر هندی دارای فواید زیادی است، اما به دلیل اسیدهای طبیعی و قندهای موجود در آن باید به میزان معتدل مصرف شود.
تداخلات دارویی: افراد مبتلا به دیابت یا کسانی که داروهای کاهش قند خون مصرف میکنند، باید قبل از مصرف تمبر هندی با پزشک مشورت کنند.
تمبر هندی یک میوه چندمنظوره است که به دلیل طعم منحصربهفرد و خواص سلامتیاش در سراسر جهان مورد استفاده قرار میگیرد.
منبع: مجله اینترنتی نو