هوش مصنوعی چگونه امنیت سایبری را متحول میکند؟
انقلاب بزرگ هوش مصنوعی دنیای فناوری اطلاعات را تغییر داده و امنیت سایبری نیز در این قاعده مستثنا نیست. هوش مصنوعی میتواند نقش گستردهای در کاهش یا حتی افزایش حملات سایبری داشته باشد. در این مقاله قصد داریم به بررسی کامل حضور هوش مصنوعی در حوزه امنیت سایبری بپردازیم و بهصورت کامل به این سؤال پاسخ دهیم که نقش هوش مصنوعی در امنیت سایبری چیست؟ با ما همراه باشید.
هوش مصنوعی چگونه میتواند از تهدیدهای امنیتی پیشگیری کند؟
هوش مصنوعی نقشهای مختلف و متفاوتی در تأمین امنیت سایبری ایفا میکند. AI میتواند وظایف معمولی مثل تحلیل گزارشها و بررسی آسیبپذیریها را خودکارسازی کند تا تیمهای امنیتی فرصت بیشتری برای انجام فعالیتهای پیچیدهتر و استراتژیک تر داشته باشند.
همچنین AI میتواند نقش فوقالعادهای در شناسایی هرچه سریعتر تهدیدات ایفا کند و با پیشگیری از وقوع حملات سایبری، امنیت شبکه را افزایش دهند. ویژگی مثبت بعدی هوش مصنوعی، تطبیقپذیری بالای آن است. AI با قدرت یادگیری بالای خود میتواند با تحلیل مداوم حملات سایبری و الگوهای رفتاری هکرها، به افزایش امنیت و پیشگیری از وقوع حملات کمک کند.
از دیگر ویژگیهای حضور هوش مصنوعی در حوزه امنیت سایبری باید به موارد زیر اشاره کرد:
- هوش مصنوعی میتواند با استفاده از الگوریتمهای پیشرفته، الگوها و ویژگیهای مشخص حملات را شناسایی کند.
- AI با تحلیل دادهها و شناسایی تهدیدات بالقوه، میتواند سپرهای دفاعی خود را در برابر حملات، تقویت کند.
- هوش مصنوعی میتواند با سرعتی فوقالعاده، سبکهای نوشتاری، تن صدا، اثرانگشت و… کاربران را برای احراز هویت، تحلیل کند.
- AI میتواند با استفاده از الگوهای مشخص و الگوریتمهای پیشرفته، هویت مهاجمان را شناسایی کند.
آیا خودکار کردن رفع تهدیدهای سایبری، عاقلانه است؟
در حال حاضر رفع تهدیدهای سایبری به دخالت انسان نیاز دارد. بااینحال مواردی وجود دارد که میتوان بهصورت هوشمند و خودکار انجام داد تا کیفیت امنیت سایبری افزایش یابد. مواردی مانند نظارت بر سیستم میتواند خودکارسازی شده (Automated) و به تیمهای امنیتی کمک کند که تصمیمات حیاتی را سریعتر و با دقت بیشتری بگیرند.
خودکارسازی امنیت سایبری با هوش مصنوعی ایمن است زیرا سطح دسترسیهای هوش مصنوعی و نحوه استفاده از آن در بخشهای مختلف سازمان قابل تفکیک است و بهعنوان مثال منابع انسانی (AI) سازمانها میتوانند با استفاده از هوش مصنوعی رزومههای بسیاری از کارجویان را بررسی و با سرعت عمل بالا برای انتخاب بهترین کارمندان اقدام کنند.
از سوی دیگر خودکارسازی امنیت سایبری با توجه به حجم بالای حملات و کمبود نیروی کار انسانی در این زمینه، بسیار حیاتی است. خودکارسازی امنیت سایبری به سازمانها اجازه میدهد که سرمایهگذاریهای امنیتی خود را بهتر مدیریت کنند و بدون نگرانی از کمبود نیروی انسانی، نیازهای امنیتی خود را برطرف کنند.
بهطور کلی میتوان از موارد زیر بهعنوان مزایای خودکارسازی امنیت سایبری نام برد:
- کاهش هزینهها
- افزایش سرعت رفع تهدیدات
- حذف خطای انسانی
- تصمیمگیریهای دقیقتر
چه اپلیکیشنهای هوش مصنوعی در امنیت سایبری استفاده میشوند؟
هوش مصنوعی نقش پررنگی در اپلیکیشنهای حوزه امنیت سایبری دارد و تقریباً در تمام برنامههای کاربردی این حوزه قابل استفاده است. مهمترین و معروفترین برنامههای کاربردی هوش مصنوعی در امنیت سایبری عبارتاند از:
- برنامههای محافظت از رمز عبور و احراز هویت
بسیاری از کاربران برای ورود به وبسایتها، اطلاعات شخصی و محرمانهای را در فرمهای ثبتنام یا ورود به سایت وارد میکنند. هوش مصنوعی میتواند با حفاظت بهینه از این اطلاعات، امنیت سازمانها و کاربران را ارتقا دهد.
- تشخیص و جلوگیری از فیشینگ
فیشینگ یکی از بزرگترین تهدیدات سایبری برای سازمانهاست. هوش مصنوعی با تحلیل دقیق لینکها، ایمیلها و هر آنچه ممکن است به حملات فیشینگ منجر شود، به سازمانها کمک میکند از رخ دادن چنین اتفاقاتی پیشگیری کنند.
- تشخیص و مدیریت نقاط آسیبپذیر: همزمان با پیشرفت روزافزون حوزه IT و پیچیدگیهای بیشتر آن، هرساله آسیبهای تازهای نیز در حوزه امنیت سایبری شناسایی میشود. راهحلهای امنیتی مبتنی بر هوش مصنوعی مانند UEBA به کسبوکارها امکان میدهند تا فعالیت دستگاهها، سرورها و کاربران را تحلیل کرده و به آنها کمک میکنند تا رفتارهای غیرعادی را که میتواند نشاندهنده یک حمله سایبری باشد، شناسایی کنند.
- امنیت شبکه: منظور ما از امنیت شبکه در اینجا، فرآیندهای زمانبر ایجاد سیاستها و درک نقشهها و توپوگرافی شبکه است. هوش مصنوعی الگوهای ترافیک شبکه سازمانها را با گذشت زمان یاد میگیرد و به تیمهای امنیتی اجازه میدهد این فرآیندهای زمانبر را به شکلی دقیقتر و سریعتر پیادهسازی کنند.
- تحلیل رفتار: سپرهای تدافعی فعلی برای کشف تهدیدات سایبری به فناوری IOC متکی هستند اما با افزایش روزافزون تهدیدات، این فناوری به تنهایی پاسخگوی نیازهای امنیتی سازمانها نیست. هوش مصنوعی میتواند با تحلیل رفتاری، تهدیدات را شناسایی و از وقوع حملات پیشگیری کند.
برترین ابزارهای هوش مصنوعی در حوزهی امنیت سایبری چه هستند؟
ابزارهای زیادی برای بهبود امنیت سایبری وجود دارد ه مبتنی بر هوش مصنوعی هستند. از مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- فایروال نسل بعدی مبتنی بر هوش مصنوعی (NGFW)
- سیستمهای مدیریت اطلاعات و رویدادهای امنیتی (SIEM)
- راهکارهای امنیتی ابری مبتنی بر هوش مصنوعی
- راهحلهای NDR مبتنی بر هوش مصنوعی برای تشخیص تهدیدات سایبری
استفاده از جدیدترین تجهیزات بازار مانند سرورها، فایروالهای سختافزاری و نرمافزاری و… که به هوش مصنوعی مجهز شدهاند نیز میتواند امنیت سایبری شرکتها را تضمین کند. دسترسی به این تجهیزات یکی از چالش های مهم کسب و کار ها است. در ایران شرکت های معتبری وجود دارند که سعی می کنند به روزترین محصولات را وارد و آنها را با گارانتی اصالت کالا در اختیار مشتریان قرار دهند. یکی از شرکت های معتبر در این زمینه، شرکت فالنیک iran hp است که بهعنوان واردکننده رسمی سرورهای HP و تجهیزات IT نقش مؤثری در تأمین این تجهیزات و افزایش امنیت سایبری حوزه IT کشور ایفا میکنند.
مزایای استفاده از هوش مصنوعی در امنیت سایبری چیست؟
با ورود رسمی هوش مصنوعی به حوزههای IT اهمیت استفاده از آن بیش از پیش احساس میشود. مزایای این فناوری میتواند تحولات عظیمی در عرصههای مختلف IT ایجاد کند. بهطور کلی مزایای استفاده از هوش مصنوعی در حوزه امنیت سایبری عبارت است از:
- هوش مصنوعی با یادگیری مستمر، میتواند الگوهای جدید حملات سایبری را بهسرعت تشخیص دهد.
- هوش مصنوعی با استفاده از الگوریتمهای پیچیده و هوشمند خود، میتواند تهدیدات ناشناخته را شناسایی و حفرههای امنیتی که هنوز توسط شرکتهای توسعهدهنده نرمافزار شناسایی نشدهاند، شناسایی کند.
- تحلیل حجم عظیم گزارشها و دادههای امنیتی، فراتر از توان تیمهای امنیت سایبری در شرکتهاست. هوش مصنوعی در این زمینه نیز میتواند بسیار سریع و دقیق عمل کند.
- ارزیابی مؤثر و مدیریت بهتر آسیبپذیریها، مزیت بعدی هوش مصنوعی در حوزه امنیت سایبری است.
- مدیریت و حفظ امنیت سازمان، در برابر طیف وسیع و متفاوت حملات (فیشینگ، DoS، DDOS و…) هزینهبر و بسیار دشوار است، این حال هوش مصنوعی میتواند در شناسایی و جلوگیری از این حملات، کمککننده باشد.
جمعبندی نهایی
هوش مصنوعی میتواند ابزاری قدرتمند برای کاهش خطرات سایبری و پیشگیری از آن باشد. این فناوری با استفاده از فناوری یادگیری ماشین و با تکیه بر الگوریتمهای هوشمند خود، شناسایی تهدیدات را ساده کرده، تحلیل گزارشهای امنیتی را خودکارسازی میکند و با روشهای مختلف به تیمهای امنیت سایبری کمک میکند تا تصمیمات امنیتی را سریعتر و دقیقتر از همیشه بگیرند.
از جمله کاربردهای مهم هوش مصنوعی در امنیت سایبری میتوان به تشخیص و جلوگیری از حملات سایبری، تحلیل رفتار کاربران و دستگاهها، محافظت از دادهها در محیطهای ابری و بهبود فرآیندهای مدیریت آسیبپذیری اشاره کرد.
امیدواریم مطالعه این مقاله برای شما مفید بوده و به درک بهتر شما از نقش هوش مصنوعی در امنیت سایبری کمک کرده باشد.
منبع: مجله نو