روشن شدن شعلههای امید با گازرسانی به سیستان و بلوچستان
استان سیستان و بلوچستان که به عنوان یکی از پهناورترین استانهای کشور شناخته میشود، سالها با کمبود زیرساختهای اساسی از جمله گازرسانی روبهرو بود. پراکندگی جمعیت و شرایط جغرافیایی دشوار این منطقه، اجرای پروژههای گازرسانی را با چالشهای زیادی همراه کرده است.
با این حال، گازرسانی به این استان به عنوان یکی از اولویتهای دولت در دستور کار قرار گرفت؛ چرا که دسترسی به گاز طبیعی علاوه بر بهبود کیفیت زندگی مردم، توسعه اقتصادی و ایجاد اشتغال را به دنبال دارد.

تحولی بزرگ پس از انقلاب اسلامی
قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، تنها ۹ شهر و سه روستا در کشور به شبکه گاز دسترسی داشتند. اما پس از انقلاب، «نهضت گازرسانی» آغاز شد و امروز بیش از ۱۲۰۰ شهر و ۳۶ هزار روستا به گاز طبیعی متصل هستند.
گازرسانی به سیستان و بلوچستان هم یکی از مصوبات سفر رهبر معظم انقلاب بود. این پروژه ابتدا با احداث خط انتقال گاز از عسلویه به ایرانشهر به طول ۹۰۷ کیلومتر آغاز شد و در سال ۱۳۸۹ به بهرهبرداری رسید.
گازرسانی به زاهدان؛ گامی مهم در محرومیتزدایی
از اسفند ۱۳۹۵ پروژه بزرگ گازرسانی به زاهدان شروع شد. با گازدار شدن این شهر، که آخرین مرکز استان بدون گاز کشور بود، امید تازهای برای توسعه بیشتر در این منطقه شکل گرفت.
تعهدات معینها؛ لزوم تسریع در گازرسانی
به گفته معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری سیستان و بلوچستان، عملیات گازرسانی توسط استانهای معین طی ۲۲ سال تنها به ۱۴ شهر از ۵۵ شهر و ۱۴۰ روستا از سه هزار و ۲۸۰ روستا رسیده است.
عطاءالله اکبری تأکید کرده که این میزان پیشرفت در طول این سالها کافی نیست و اگر استانهای معین به تعهدات خود عمل نکنند، مدیریت پروژهها به دستگاههای اجرایی استان واگذار خواهد شد.
شتاب در گازرسانی شهری و روستایی
رییس برنامهریزی شرکت گاز سیستان و بلوچستان از آخرین وضعیت گازرسانی خبر داد: از ۵۵ شهر استان، ۱۴ شهر هماکنون دارای شبکه گاز هستند و عملیات گازرسانی در ۲۱ شهر دیگر با جدیت در جریان است.
ظرفیت ایجاد شده برای مشترکان
با اجرای این پروژهها، ظرفیت بهرهمندی ۲۵۰ هزار مشترک فراهم شده که تاکنون ۱۲۸ هزار مشترک خانگی از گاز طبیعی استفاده میکنند. همچنین در بخشهای تجاری، صنعتی و سایر بخشها، بیش از ۴۲ هزار مشترک از خدمات گازرسانی بهرهمند شدهاند.
حمایت از خانوارها
رییس برنامهریزی شرکت گاز استان همچنین اعلام کرد: به منظور تشویق خانوارها به لولهکشی داخلی گاز، وامهای قرضالحسنه در نظر گرفته شده است.
پیشرفت گازرسانی به روستاها
در بخش روستایی نیز تاکنون ۲۲ روستا از گاز طبیعی برخوردار شدهاند و عملیات گازرسانی در ۴۸۸ روستا در حال اجراست.
طبق برنامهریزی صورتگرفته، عملیات گازرسانی به بیش از ۸۰۰ روستای دیگر نیز تا سال آینده آغاز خواهد شد. طبق افق تعیین شده، تا سال ۱۴۰۷ همه روستاهای استان به شبکه گاز متصل خواهند شد.
نگاهی به ویژگیهای استان
سیستان و بلوچستان با اختصاص ۱۱.۴ درصد از مساحت کل کشور، دومین استان پهناور ایران محسوب میشود و جمعیتی بالغ بر سه میلیون و ۳۰۰ هزار نفر را در خود جای داده است.