شیرخواران شیرخشکی؛ عامل ۸۰ تا ۹۰ درصدی بستریهای گوارشی
۸۰ تا ۹۰ درصد بستریهای گوارشی شیرخواران، مصرفکنندگان شیرخشک هستند
به گزارش مجله خبری نو به نقل از خبرگزاری صدا و سیمای زنجان؛ پدرام قهرمانی، فوقتخصص نوزادان، با تأکید بر اهمیت تغذیه با شیر مادر، دوره نوزادی و شیرخوارگی را به «پی ساختمان سلامتی یک انسان» تشبیه کرد. به گفته او، شیر مادر، بهویژه آغوز که در روزهای نخست پس از تولد تولید میشود، سرشار از آنتیبادی است و مانند یک واکسن طبیعی، سلامت نوزاد را در برابر بسیاری از بیماریها تضمین میکند.
بررسیها نشان میدهد که حدود ۸۰ تا ۹۰ درصد کودکانی که به علت عفونتهای گوارشی در بیمارستان بستری میشوند، با شیرخشک تغذیه شدهاند. این فوقتخصص نوزادان در پاسخ به پرسشی درباره علائم حساسیت غذایی در نوزادان گفت که این علائم متنوع هستند. حساسیت به مواد غذایی که مادر مصرف میکند، میتواند با نشانههایی همچون قولنج و دلپیچه، دفع مدفوع مخاطی، وجود رگههای خون در مدفوع (بهویژه در حساسیت به پروتئین شیر گاو)، مشکلات پوستی مانند درماتیت آتوپیک یا رفلاکس و استفراغهای مکرر ظاهر شود.
دکتر قهرمانی، شایعترین مواد غذایی حساسیتزا را شامل «غذاهای دریایی، سفیده تخممرغ، آجیل بهویژه بادام زمینی، مرکبات و بادمجان» دانست.
وی با اشاره به شیوع بیماریهای ویروسی گوارشی در فصل پاییز، راههایی را برای پیشگیری از آن برشمرد. این راهکارها شامل تغذیه انحصاری با شیر مادر در شش ماه اول زندگی، استفاده از مکملهای ویتامین A و D و زینک طبق دستور پزشک، پرهیز از غذاهای کارخانهای مانند چیپس و پفک، خواب منظم و رعایت بهداشت و شستشوی مکرر دستها است.
این متخصص در خصوص مدیریت اسهال و استفراغ خفیف در خانه توضیح داد: «مهمترین نکته، جبران آب از دست رفته بدن با استفاده از مایعات و پودر ORS است.» مصرف غذاهایی مانند کته، ماست، دوغ و موز میتواند مفید باشد، اما باید از دادن آبمیوههای صنعتی و اغلب میوهها به جز سیب و موز به کودک خودداری شود.
دکتر قهرمانی هشدار داد در صورتی که کودک بیحال است، قادر به نوشیدن مایعات نیست یا در مدفوع او خون مشاهده میشود، والدین باید فوراً به پزشک مراجعه کرده و از مصرف خودسرانه داروهای قدیمی پرهیز کنند.
منبع: خبرگزاری صدا و سیمای زنجان







